Prechod Lotyšska na euro prebieha podľa plánov a bez problémov

06.01.2014 Celý región

Brusel 6. januára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že prechod Lotyšska na euro prebieha podľa stanoveného plánu. Čerstvý prieskum EK naznačil, že už štyri dni po prijatí eura (1.1.) až dve tretiny platieb v hotovosti v obchodnej sieti boli vykonané v eurách.

Prakticky všetci zákazníci (95 percent) dostali vydanú hotovosť v eurách. Podľa prieskumu viac ako tretina oslovených občanov (35 %) uviedla, že vo svojich peňaženkách nosia už iba novú menu či už vo forme bankoviek alebo mincí.

Euromince boli dané k dispozícii obyvateľom Lotyšska už vlani v decembri prostredníctvom takzvaných štartovacích sád.

V oblasti maloobchodu neboli podľa EK zatiaľ hlásené žiadne závažné problémy spojené s paralelným používaním doterajšej národnej meny a eura. Vyššiemu náporu zákazníkov sú vystavené najmä niektoré malé obchody vo vidieckych oblastiach, kde nie sú po ruke banky alebo poštové pobočky, keď zákazníci tieto prevádzky využívajú ako "de facto" zmenárne.

Komisia zistila, že bankomaty (ATM) fungujú normálne v mene euro, pričom počet a objem výberov z bankomatov zostal na rovnakej úrovni ako za existencie národnej meny lat. V snahe uľahčiť prechod na euro a vyjsť v ústrety zákazníkom boli všetky pobočky pošty otvorené aj v sobotu 4. januára, hoci v sobotu je pošta bežne zatvorená.

Lotyšské centrum pre práva a ochranu spotrebiteľov aj naďalej vykonáva každodenné kontroly v snahe zistiť, či podniky a prevádzky dodržiavajú pravidlá prechodu na euro a že ceny sú prevádzané podľa oficiálneho prepočítavacieho koeficientu 0,702804 latov za jedno euro. 
 

Vyberte región